Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Έκθεση –Αφιέρωμα στη μνήμη του Υπολοχαγού Δημητρίου Χρ. Πλατή

     Η ομάδα εθελοντών «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΙΡΡΑΣ» για πρώτη φορά μέσα στα πλαίσια ανάδειξης και προβολής των ιστορικών στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας 
θα πραγματοποιήσει έκθεση –αφιέρωμα στον  Υπολοχαγό Δημήτριο Χρήστου Πλατή από 22 έως 25 Μαΐου στην Κίρρα σε χώρο του Συλλόγου (Διεύθυνση Δ.Πλατή7) .

  Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό  την Παρασκευή 22 Μαΐου με ώρα έναρξης  18:00 το απόγευμα με ομιλία του εκπροσώπου του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών Κορέας και συμπολεμιστή του Υπολοχαγού Δ.Πλατή , Γεώργιο Κουτσοκλένη. Θα περιλαμβάνει τις ιδιωτικές συλλογές  του συλλέκτη κ. Μόσχου και των οικογενειών Αγγελικής χήρας Παναγιώτη Χρήστου Πλατή ,Γιούλας Πλατή – Ψιμούλη και Ευθύμιου Παπούλια .   

  Γεννηθείς στην Κίρρα Φωκίδας στις 10/1/1926 ο Δημήτριος Πλατής ,σε νεαρή ηλικία κατετάγη το 1950 στο Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας (αναφέρεται και με τα αρχικά ΕΚ.Σ.Ε.) (1950-1955), το οποίο αποτελούσε την πρώτη ελληνική συμμαχική αποστολή στην Κορέα  στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας περιελάμβανε δυνάμεις του στρατού ξηράς και της αεροπορίας. Συγκεκριμένα, αποτελούνταν από τάγμα συνολικής δύναμης 1.000 ατόμων και σμήνος της βασιλικής αεροπορίας από 67 άτομα, με 7 αεροσκάφη C-47 Ντακότα.
  Από τις 18 Δεκεμβρίου 1950 και μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 1953 το ελληνικό τάγμα διεξήγαγε σημαντικές αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, εντεταγμένες στα γενικότερα συμμαχικά σχέδια. Πολλές συγκρούσεις, στις οποίες συμμετείχε, υπήρξαν ιδιαίτερα σκληρές και αιματηρές, κάτω από ιδιόμορφες κλιματολογικές συνθήκες και απέναντι σε πολυπληθέστερο εχθρό.
Οι κυριότερες μάχες του ΕΚ.Σ.Ε. ήταν:
·         στο ύψωμα 381 τον Ιανουάριο του 1951
·         στο ύψωμα 326 τον Μάρτιο του 1951
·         στο ύψωμα Σκοτς τον Οκτώβριο του 1951
·         στο ύψωμα Νόρι τον Σεπτέμβριο του 1952
·         στο ύψωμα Χάρι τον Ιούνιο του 1953.
  Σε όλες τις μάχες οι ελληνικές δυνάμεις επέδειξαν εξαιρετική επιχειρησιακή ετοιμότητα και οι συνεχείς πολεμικές επιτυχίες που σημείωσε το εκστρατευτικό σώμα προκάλεσαν τον θαυμασμό των λοιπών συμμάχων.

Τιμητικές διακρίσεις

  Το ΕΚ.Σ.Ε. τιμήθηκε για την ηρωική του δράση στον Πόλεμο της Κορέας με εύφημο μνεία τόσο από τον πρόεδρο της Κορέας όσο και από των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι κυβερνήσεις Κορέας και Η.Π.Α. απένειμαν πλήθος παρασήμων και μεταλλίων. Το ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα είχε επιδείξει και φιλανθρωπικό έργο στην Κορέα. Με έρανο μεταξύ του προσωπικού του ΕΚ.Σ.Ε. πραγματοποιήθηκε η ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Σεούλ.
  Οι απώλειες των Ελλήνων ανήλθαν σε 186 νεκρούς και 566 τραυματίες. Επίσης απωλέσθηκαν και 4 αεροσκάφη C-47 Ντακότα. Η Νότια Κορέα προς τιμή της ελληνικής συμμετοχής ανήγειρε στην κοιλάδα των ηρώων, κοντά στην Σεούλ, μνημείο για τους Έλληνες πεσόντες μαχητές. Μεταξύ των και ο Δημήτριος Πλατής του Χρήστου και της Σωτηρίας ο οποίος σκοτώθηκε από έκρηξη νάρκης κατά την μεταφορά του τάγματος στις 24/5/1951.
     Με αφορμή την συμπλήρωση 64 χρόνων από το θάνατό του ο σύλλογός μας αποφάσισε να διοργανώσει την παραπάνω εκδήλωση.


 Μια «τελετή» με ιδιαίτερο συμβολισμό αν αναλογιστεί κανείς την προσωπικότητα και την προσφορά του αείμνηστου Δ. Πλατή στον τόπο μας , αλλά και στην χώρα μας.  
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΙΡΡΑΣ







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου