Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 







Η 18η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες. Η καθιέρωσή της έχει ως στόχο να υπενθυμίζει στην ανθρωπότητα τα εκατομμύρια ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους προς αναζήτηση ενός καλύτερου και πιο ασφαλούς μέλλοντος.


Η μετανάστευση είναι διαχρονικό φαινόμενο και έχει οικουμενικό χαρακτήρα. Τις τελευταίες δεκαετίες η μετανάστευση αντλεί μια πρωτόγνωρη δυναμική που έχει τις ρίζες της στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στους πολέμους και στις συρράξεις και στην ελλιπή λειτουργία του κράτους δικαίου. Οι παράγοντες αυτοί ενισχύονται σημαντικά από τη διεύρυνση της ανισότητας στην κατανομή του παγκόσμιου πλούτου.

Σήμερα, περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρα άλλη από αυτή που γεννήθηκαν, ενώ όλες οι προβλέψεις συμφωνούν ότι οι μεταναστευτικές ροές ολοένα και θα αυξάνονται.

Η μετανάστευση δεν αποτελεί πρόβλημα εξ’ ορισμού. Με ορθή διαχείριση και κατάλληλες ρυθμίσεις μπορεί να αποβεί προς όφελος τόσο των χωρών υποδοχής και προέλευσης, όσο και των ιδίων των μεταναστών. Η παγκόσμια ιστορία αποδεικνύει εξάλλου ότι οι μετανάστες έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στις κοινωνίες υποδοχής, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανοικοδόμηση των ευρωπαϊκών κρατών μετά τον όλεθρο που είχε προκαλέσει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος.

Ακόμα και κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας, οι ελλείψεις σε διάφορους τομείς στην αγορά εργασίας, σε συνάρτηση με τις δημογραφικές αλλαγές και τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης, οδηγούν πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, σε συνέχιση της αναζήτησης ξένου εργατικού δυναμικού για να διασφαλίσουν την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία των οικονομιών τους.
Πηγή Υπουργείο Εσωτερικών


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου