Δοκιμασμένη συνταγή από τη «Φάρμα Γεροδήμου» (Άγιοι Πάντες Φωκίδας)
Γεμιστή γαλοπούλα
Υλικά
1 γαλοπούλα 4 – 5 κιλά
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα βούτυρο καθαρισμένο Αλάτι πιπέρι
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα βούτυρο καθαρισμένο Αλάτι πιπέρι
Για τη γέμιση
6 κουταλιές βούτυρο
τα εντόσθια της γαλοπούλας
300 – 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
300 – 350 γρ. κιμά χοιρινό
1/4 κούπας ρύζι Καρολίνα
200 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα σε κομματάκια
1/4 κούπας κουκουνάρια
1/4 κούπας σταφίδες (προαιρετικά μόνο αν θέλουμε να πάρει γλυκιά γεύση)
2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά μόνο αν θέλουμε να πάρει γλυκιά γεύση )
1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος
τα εντόσθια της γαλοπούλας
300 – 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
300 – 350 γρ. κιμά χοιρινό
1/4 κούπας ρύζι Καρολίνα
200 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα σε κομματάκια
1/4 κούπας κουκουνάρια
1/4 κούπας σταφίδες (προαιρετικά μόνο αν θέλουμε να πάρει γλυκιά γεύση)
2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά μόνο αν θέλουμε να πάρει γλυκιά γεύση )
1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος
Άτομα: 10
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30′
Χρόνος ψησίματος: Ανάλογα με το βάρος της γαλοπούλας
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30′
Χρόνος ψησίματος: Ανάλογα με το βάρος της γαλοπούλας
Εκτέλεση
Αφαιρέστε από τη γαλοπούλα τα εντόσθια, πλύντε την καλά μέσα και έξω και αφήστε τη να στραγγίσει. Λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε το με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Αλείψτε και τρίψτε τη γαλοπούλα με λίγο από το μίγμα αυτό. Πασπαλίστε την κοιλιά και το άνοιγμα του στήθους με αλάτι και πιπέρι. Ετοιμάστε τη γέμιση: Πλύντε και κόψτε σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Βάλτε σε κατσαρόλα το βούτυρο, ζεστάνετέ το σε δυνατή φωτιά, ρίξτε μέσα τα εντόσθια, τον κιμά, το κρεμμύδι και σοτάρετέ τα καλά. Ρίξτε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι. Τέλος, ρίξτε κι ανακατέψτε το ζωμό κότας. Κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πάρτε όσο χρειάζεται και γεμίστε πρώτα το στήθος της γαλοπούλας. Γυρίστε την πέτσα του λαιμού προς την πλάτη και ράψτε τη με την πέτσα της ράχης. Πιάστε μια-μια τις φτερούγες, γυρίστε τες προς τη ράχη, διπλώστε και δέστε τις άκρες τους κάτω από την πλάτη.

Πριν τη βγάλετε από το φούρνο, εάν το χρώμα της δε σας ικανοποιεί, βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τη 15′ ακόμη, ακάλυπτη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου