Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Δελτίο Τύπου 6η Διακρατική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ DSH - Positive Choices

May your choices reflect your hopes, not your fears
Nelson Mandela

Πραγματοποιήθηκε στην Άμφισσα, 18 - 20 Οκτωβρίου 2016, η 6η Διακρατική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ DSH - Positive Choices (Deliberate Self-Harm Positive - Αυτοπροστασία στην Αυτοκαταστροφικότητα - Πρακτικές αυτοπρόληψης) που αφορά την ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των νέων.

Δώδεκα εταίροι -εκπρόσωποι των οργανισμών ZISPBΗ της Λιθουανίας, BEHDER της Τουρκίας, BUCOVINA ISTITUTE της Ρουμανίας, PADMA του Ηνωμένου Βασιλείου- παρακολούθησαν τα εργαστήρια που παρουσίασαν συνεργάτες της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και της Σχολής Καλών
Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, των ελληνικών οργανισμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Η συγκεκριμένη 6η Διακρατική Συνάντηση είχε τίτλο: «Διερεύνηση εαυτού και ομαδική έκφραση - κοινότητα και νέοι σε κίνδυνο: από τον κοινό φόβο στην κοινή κατανόηση». Οι εισηγητικές παρουσιάσεις και τα εργαστήρια έγιναν από τον Γιώργο Σκυλογιάννη (καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ), την Μαρία Κενανίδου (ιστορικός Τέχνης), την Δέσποινα Παπαϊωάννου (εικαστική ψυχοθεραπεύτρια ΕΚΨ&ΨΥ), την Ελένη Χατζοπούλου (ψυχολόγος ΕΚΨ&ΨΥ), την Αγγελική Καράντζαλη (ψυχολόγος ΕΚΨ&ΨΥ), την Ιωάννα Καλλία (ψυχολόγος ΕΚΨ&ΨΥ), την Αθηνά Φραγκούλη (λογοπεδικός ΕΚΨ&ΨΥ). Τον συντονισμό είχε ο Κωνσταντίνος Φύσσας (ψυχολόγος).
Τα εργαστήρια της πρώτης ημέρας (18 Οκτωβρίου 2016) είχαν θέμα το μύθο της Χάρμαινας και την έκφραση των φόβων μας με την βοήθεια έργων μεγάλων ζωγράφων και πραγματοποιήθηκαν στον παραδοσιακό οικισμό Χάρμαινα, στο ατελιέ του Γιώργου Σκυλογιάννη.
Τα εργαστήρια της δεύτερης ημέρας (19 Οκτωβρίου 2016) είχαν σαν θέμα την Εικαστική θεραπεία και την Ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα Ψυχικής Υγείας. Στις εργασίες συμμετείχε και ομάδα Οδηγών και Μ.Ο. του Τ.Τ. Άμφισσας.
Τα εργαστήρια της τρίτης ημέρας (20 Οκτωβρίου 2016) είχαν σαν θέμα τους μύθους των χωρών των οργανισμών που συμμετείχαν στη συνάντηση.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην Παραδοσιακή Συνοικία Χάρμαινα, στην έκθεση με τα ανθύβολα του Παπαλουκά (Χάρμαινα), στην έκθεση του Γιώργου Σκυλογιάννη (Χάρμαινα), στην έκθεση «The Symptom Projects»  (Άμφισσα), στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου, στο παραδοσιακό σπίτι της Βούλας Μανωλούδη (Γαλαξείδι), στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, στο Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού και στο Εκθετήριο Παραδοσιακών Προϊόντων της Φωκίδας (Σερνικάκι).
Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά για τη συνεργασία και την προσφορά τους, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Άμφισσας, τον κ. Τζίμη Καλλία για την ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό Χάρμαινα, τον κ. Σπύρο Μερινόπουλο για την προσφορά δερμάτινων σελιδοδεικτών για τους εταίρους, τον κ. Γιώργο Κουρεντή και την κα Χρυσαφούλα Τσώνου για την υποδοχή και ξενάγηση στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου, την κα Βούλα Μανωλούδη για τη ξενάγηση στο παραδοσιακό σπίτι της στο Γαλαξείδι, καθώς και τους Σκορλέτο Παναγιώτη, Ανδρέου Χρήστο και Ανδρέα Θεοδωρόπουλο για την προσφορά προϊόντων και την ξενάγηση στο χώρο του Εκθετηρίου Παραδοσιακών Προϊόντων της Φωκίδας στο Σερνικάκι.


Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Στόχος του διετούς (2015 - 2017) Προγράμματος είναι η Εκπαίδευση ανθρώπων που εργάζονται ή ασχολούνται με τους νέους (καθηγητές, δάσκαλοι, ειδικοί ψυχικής υγείας κ.ά.) ώστε να μάθουν βασικές έννοιες και πρακτικούς τρόπους που θα «διδάξουν» στους νέους για να οδηγηθούν στην αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων τους, στην κατανόηση, ψυχική ενδυνάμωση - ανθεκτικότητα και έλεγχο της ζωής τους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, με την συνεισφορά εταίρων, δημιουργήθηκε και  πραγματοποιείται ένα σύνολο εκπαιδευτικών σεμιναρίων - εργαστηρίων τόσο για φορείς και άτομα της κοινότητας που ασχολούνται – εργάζονται με εφήβους (γονείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, προπονητές ομάδων κτλ) όσο και για τους ίδιους τους νέους. Η εκπαίδευση αφορά κυρίως όσους εμπλέκονται με νέους και έχει στόχο να τους βοηθήσει να κατανοούν και να στηρίζουν τους νέους με προβλήματα αλεξιθυμίας και αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.
Η θεματολογία των σεμιναρίων είναι η εξής:
-          Exploring self care and compassion /Διερευνώντας την φροντίδα του εαυτού και τη συμπόνια
-          Θέατρο των Καταπιεσμένων (Theatre of the oppressed and image theatre)
-          Ψυχοεκπαίδευση σε θέματα κακοποίησης, κατανόηση των συναισθημάτων – η κρίση της εφηβείας
-          Αιτιολογία και επιπτώσεις αλεξιθυμίας
-          Η φωτογραφία και η παντομίμα ως τρόποι έκφρασης και κατανόησης των συναισθημάτων
-          Διερεύνηση εαυτού και ομαδική έκφραση – κοινότητα και νέοι σε κίνδυνο: από τον κοινό φόβο στην κοινή κατανόηση
Το υλικό αυτό οι συμμετέχοντες το εφαρμόζουν σε ομάδες νέων σε όλη την Φωκίδα.
Ήδη το Πρόγραμμα υλοποιείται σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα: Γυμνάσιο Άμφισσας, Λύκειο Άμφισσας, Μουσικό Σχολείο,  Γυμνάσιο Λιδωρικίου, Γυμνάσιο Ιτέας, Γυμνάσιο Δεσφίνας, Γυμνάσιο Γραβιάς, Γυμνάσιο Ευπαλίου, Γυμνάσιο Ερατεινής, Λύκειο Ερατεινής, Γυμνάσιο Γαλαξειδίου και Γυμνάσιο Δελφών. Επίσης, πραγματοποιείται από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Τ.Τ. Άμφισσας.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.dshpc.eu
Πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.dshpc.eu καθώς και στη σελίδα του προγράμματος στο Facebook στο www.facebook.com/DSHPositiveChoices.
Πληροφορίες για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.ekpse.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2265022924, 2265023222 (πρόσωπα αναφοράς: Δέσποινα Παπαϊωάννου, Ιωάννα Καλλία).





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου