Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΚΙΡΡΑ:6 Δεκέμβρη Εορτή Αγ. Νικολάου Πολιούχου Κίρρας

Στις 05 Δεκεμβρίου παραμονή και 06 Δεκεμβρίου ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, το χωριό μας η Κίρρα εορτάζει τον πολιούχο της.
Η μικρή εκκλησία στο κέντρο του χωριού , η παλιά ενορία του τόπου αυτού , φορά τα γιορτινά της.
Πλήθος κόσμου το επισκέπτεται για να προσκυνήσει με ευλάβεια την εικόνα του Θαυματουργού Αγίου
 Νικολάου προστάτη των ναυτικών μας.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου μας , αφού πριν τον μεγάλο σεισμό του 1870 το χωριό ευρισκόταν στη Θέση «Άγιος Πολύκαρπος» και μετά το σεισμό μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση με το όνομα «Αγιος Νικόλαος» , από την ομώνυμη εκκλησία στο κέντρο του χωριού και αργότερα μετονομάσθηκε ως Κίρρα.
Οι κάτοικοί του , κυρίως τρατολόγοι είχαν μεγάλη πίστη στον Άγιο και τον ήθελαν συνταξιδιώτη τους ,αφού η καθημερινότητά τους στηριζόταν στην αλιεία και τα καντούνια της εποχής γεμάτα από τα ψαρικά σύνεργα.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Κίρρας , άγνωστο από ποιον και πότε χτίστηκε, σε ρυθμό Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής με ωραία ψηφιδωτά δάπεδα και βαπτιστήριο. Αίσθηση κάνουν τα φανερά σημάδια σφαίρας που ρίχτηκαν εναντίον της εικόνας του Αγίου Νικολάου.
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας γύρω στα 250 μ.Χ. από ευσεβείς και πλούσιους γονείς, οι οποίοι τον ανέθρεψαν "εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου". Πολύ νωρίς ο Κύριος κάλεσε κοντά του τους δύο γονείς του και ο ίδιος, έχοντας πάντοτε οδηγό τη ρήση του Ευαγγελίου "δότε Ελεημοσύνην", μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη Λατρεία του Υψίστου.
Κινούμενος ο Νικόλαος από Ιερό πόθο, αποφάσισε να ταξιδέψει για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους. Καθώς έπλεε το πλοίο, άρχισαν να πνέουν σφοδρότατοι άνεμοι και ξέσπασε μεγάλη τρικυμία.
Επιβάτες και πλήρωμα έχασαν την ψυχραιμία τους και περίμεναν να καταποντισθούν. Ο Νικόλαος όμως γονατιστός προσευχήθηκε με θέρμη προς τον Κύριο και το θαύμα έγινε. Οι άνεμοι έπαυσαν και η θάλασσα αμέσως γαλήνεψε. Όμως κάποιος ναύτης, που ήταν στο κατάρτι, γλίστρησε και έπεσε στο κατάστρωμα νεκρός. Όλοι στενοχωρήθηκαν, που χάθηκε ένας άνθρωπος. Χάρη όμως στις θερμές προσευχές του Αγίου ο ναύτης αναστήθηκε, σαν να ξύπνησε από βαθύ ύπνο.
Μετά το προσκύνημα στους Αγίους Τόπους επέστρεψε στα Πάταρα, όπου ζούσε με οσιότητα και δικαιοσύνη. Ο Θεός τον αξίωσε να χειροτονηθεί πρεσβύτερος και μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος.
Έτρεφε μεγάλη αγάπη για τους φτωχούς και τους αδυνάτους. Ίδρυσε στην αρχιεπισκοπή του φτωχοκομείο, ξενώνα, νοσοκομείο και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Με τα ωραιότερα εγκώμια τον τιμά η Εκκλησία. "Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον" τον ονομάζει ο υμνωδός και "ποιμένα μέγαν" τον αποκαλεί. Ανατολή και Δύση του αναγνωρίζουν ξεχωριστή θέση μεταξύ των Αγίων.
Ο 'Αγιος Νικόλαος είναι ο μεγάλος προστάτης των ναυτικών. Στο τιμόνι, στην πλώρη κάθε πλοίου είναι η εικόνα του και αμέτρητοι είναι οι ναοί στα λιμάνια, στα νησιά και στα ακρωτήρια, που φέρουν το όνομά του, τάματα των ναυτικών σε δύσκολες στιγμές, που τον επικαλούνται:
'Αϊ-Νικόλα,βοήθαμε!
Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου.

Ομάδα εθελοντών
« Οι φίλοι της Κίρρας»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου