Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Συνάντηση εργασίας της Περιφερειακής Επιτροπής Αντιπροσώπων, για τα Ευρωπαϊκά έργα RCIA & ChIMERA»

 
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού                                 
Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
            
Λαμία, 13 Ιουλίου 2017

«Συνάντηση εργασίας της Περιφερειακής Επιτροπή Αντιπροσώπων, για τα Ευρωπαϊκά έργα RCIA & ChIMERA»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Ιουνίου, η
πρώτη συνάντηση εργασίας της Περιφερειακής Επιτροπή των Αντιπροσώπων, που συστάθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,  στο πλαίσιο συμμετοχής της στα ευρωπαϊκά προγράμματα RCIA (Συμμαχία Περιφερειακών Δημιουργικών Κλάδων) και ChIMERA (Καινοτόμες πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανικές συστάδες στην περιοχή MED), τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό ταμείο Περιφερειακής ανάπτυξης μέσω του προγράμματος INTERREG EUROPE 2014 – 2020.

Στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στοχεύει στον εντοπισμό των ορθών πρακτικών σε περιφερειακό επίπεδο και στη διάχυση της γνώσης στους βασικούς περιφερειακούς φορείς του κλάδου. Για το λόγο αυτό, δημιούργησε την περιφερειακή επιτροπή, η οποία συγκεντρώνει εκπροσώπους φορέων ή οργανισμών, που έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τομέα των δημιουργικών και πολιτιστικών βιομηχανιών, προκειμένου να στηρίξει καλύτερα την υλοποίηση των σχεδίων.

Στην πρώτη Περιφερειακή Επιτροπή των Αντιπροσώπων, μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης  Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας, κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ως επικεφαλής και υπεύθυνος υλοποίησης των ευρωπαϊκών έργων, και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Ιωάννης Κοντζιάς, υπεύθυνος για το στρατηγικό πρόγραμμα πολιτισμού. Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι από το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Enterprise Europe Network του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, τα Εμπορικά & Βιομηχανικά Επιμελητήρια της Περιφέρειας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Στερεάς Ελλάδας.

Στη συνάντηση εργασίας παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων, οι πρακτικές που έχει θέσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως βέλτιστες και ως αναπτυσσόμενες στον τομέα της πολιτιστικής βιομηχανίας και διαμορφώθηκε το πλαίσιο υλοποίησης των έργων με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

«Τοποθετήσαμε εξ αρχής τη Στερεά Ελλάδα στον Χάρτη των Περιφερειών της Ευρώπης. Σχεδιάζουμε συστηματικά την ουσιαστική και όχι την τυπική συμμετοχή μας, ενεργοποιώντας τη στενή συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, μέσω της δημιουργίας κοινών ομάδων εργασίας.
Έχουμε υποβάλει πάνω από 25 προτάσεις ένταξης έργων σε συνεργασία με πάνω από 90 εταίρους χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσα από τη συμμετοχή μας στα έργα αυτά, στοχεύουμε στην αξιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια με επιτυχία στο εξωτερικό.
Η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας σε πεδία της οικονομίας που παραμένουν ουσιαστικά ανενεργά και αναξιοποίητα, απαιτεί σχέδιο, επιμονή και στενή συνεργασία», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Χειμάρας, στο πλαίσιο των εργασιών της συνάντησης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου