Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Η Γεωμαγνητική καταιγίδα «έβαψε» ροζ τον ουρανό της Ελλάδας!!!

 Μία γεωμαγνητική καταιγίδα που ξεπήδησε κάπως... νευρικά από μία μεγάλη ηλιακή κηλίδα, φαίνεται πως ήταν η αιτία που ο ουρανός της Ελλάδας απέκτησε ένα πρωτόγνωρο ροζ χρώμα το απόγευμα της Τρίτης 3 Νοεμβρίου και έκανε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να
απαθανατίσουν το φαινόμενο με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Αυτή η μαγνητική καταιγίδα, όπως λέει ο κοσμολόγος και πρώην διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος, σχετίζεται με την εμφάνιση του Σέλαος σε αρκετά νοτιότερες περιοχές απ’ ότι συνήθως. 

Βέβαια, όπως τονίζει στα ΝΕΑ ο κ. Δ. Σιμόπουλος, η αστροφυσική δεν ασχολείται με τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην τροπόσφαιρα, την περιοχή δηλαδή που δημιουργούνται τα σύννεφα και τα διάφορα άλλα καιρικά φαινόμενα μέχρι ύψους 11 χλμ. από τη γήινη επιφάνεια. Σ’ αυτή την περιοχή αρμόδια είναι η μετεωρολογία. Μία εκτίμηση πάντως είναι ότι ίσως τα όμορφα ηλιοβασιλέματα να οφείλονται στην συγκεκριμένη έξαρση της γεωμαγνητικής δραστηριότητας.

Η αλήθεια είναι το Σέλας, κάποιες φορές στο παρελθόν, έχει κάνει την εμφάνιση του σε νοτιότερα μήκη και πλάτη και έχει φανεί στον ελληνικό ουρανό. Ωστόσο το χρώμα που προσέδωσε το απόγευμα της Τρίτης στα σύννεφα που κάλυπταν τον ουρανό ήταν σπάνιο φαινόμενο.

Η ηλιακή κηλίδα από την οποία ξεπήδησε η γεωμαγνητική καταιγίδα, εκτείνονταν σε μήκος 175.000 χλμ., λέει ο κ. Δ. Σιμόπουλος. Ως γνωστόν οι ηλιακές κηλίδες είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες αφού η παρουσία τους επιδρά στα διάφορα γήινα καιρικά φαινόμενα και στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη μας. 

Ο κ. Ξενοφών Μουσσάς, ομότιμος καθηγητής Φυσικής ∆ιαστήµατος στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, λέει ότι «οι κηλίδες είναι σκοτεινές περιοχές στον Ήλιο όπου δηµιουργούνται έντονα µαγνητικά πεδία. Εκεί συσσωρεύονται τεράστια ποσά ενέργειας που, όταν το µαγνητικό πεδίο του Ήλιου δεν µπορεί να τα συγκρατήσει, τότε δηµιουργούνται εκρήξεις». 

Από τέτοιες εκρήξεις - εκλάμψεις, προσθέτει ο κ. Ξ. Μουσσάς,  εκτοξεύεται  στεµµατικό υλικό, όπως λέγεται, προς την ευρύτερη διαστηµική γειτονιά µας και φυσικά προς τη Γη. Το υλικό αυτό ξεχύνεται από τον Ηλιο προς τη Γη µε ταχύτητα από 400 χλµ. το δευτερόλεπτο µέχρι και 800 ή 900 χλµ. το δευτερόλεπτο. 

Αυτό το υλικό, που αποτελείται από πρωτόνια, νετρόνια αλλά και χηµικά στοιχεία όπως το ήλιο, ο σίδηρος, το άζωτο – έχει µάλιστα και ψήγµατα χρυσού –, είναι πλήρως ιονισµένο και για τον λόγο αυτόν ανάλογα µε τις… διαθέσεις του επηρεάζονται τα δορυφορικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών ή οι σταθµοί ενέργειας ανά τον κόσµο. 


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου