Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ απο το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων Ν. Φωκίδας



Σε λίγες ημέρες θα ακουστεί και πάλι το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς. Τα σχολεία θα ξεκινήσουν και μαζί με αυτά θα ξεκινήσει και μια νέα πραγματικότητα για χιλιάδες παιδιά που φέτος ξεκινούν για πρώτη φορά το σχολείο.
Η αμηχανία και το άγχος είναι μεγάλο τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους που καλούνται να τα αφήσουν από τη ζεστή αγκαλιά τους εμπιστεύοντας τα στην αγκαλιά των νηπιαγωγών και των δασκάλων τους.
Η είσοδος των παιδιών στην σχολική κοινότητα σηματοδοτεί και την είσοδο τους στο κόσμο των «μεγάλων». Για πρώτη φορά το παιδί φεύγει από την οικογένεια και εισέρχεται σε ένα κόσμο που θα πρέπει πλέον το ίδιο να φροντίζει για τον εαυτό του και να αναλάβει ευθύνες που θα το βοηθήσουν να ωριμάσει και να αυτονομηθεί.
Αυτή η νέα κατάσταση είναι γεμάτη προκλήσεις αλλά και γεμάτη άγχος και αγωνία. Οι γονείς αγωνιούν για την προσαρμογή του παιδιού τους σε αυτό το νέο πλαίσιο αλλά και πως αυτό θα ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του. Αυτό που χρειάζεται να επιδείξουν αυτή την τόσο σημαντική στιγμή οι γονείς είναι ψυχραιμία και ηρεμία. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και πολλές φορές μεταδίδεται στα παιδιά ενισχύοντας το δικό τους άγχος.
Για την ομαλή μετάβαση και προσαρμογή είναι σημαντικό να έχει γίνει μία σωστή προετοιμασία. Σε αρκετές περιπτώσεις πολύ βοηθητικό είναι να έχουν επισκεφθεί το σχολείο μαζί με το παιδί τους πολύ πριν ξεκινήσει αυτό δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα να εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον. Είναι σημαντικό να το φέρουν σε επαφή με άλλα παιδιά που επίσης ξεκινούν για πρώτη φορά το σχολείο προσφέροντας του έτσι την δυνατότητα να μοιραστεί τις αγωνίες και τα άγχη του. Καλό είναι οι γονείς να μιλούν για το σχολείο με θετικά σχόλια εστιάζοντας όχι μόνο στο διάβασμα αλλά και στα πράγματα που θα μάθει, στους φίλους που θα κάνει, στις εκδρομές που θα πηγαίνει. Βέβαια δεν σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να εξιδανικεύσουν το σχολείο, αντίθετα, θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί ενημερώνοντας το για αυτά που θα συναντήσει ξεκινώντας το σχολείο. Επίσης, βοηθά αρκετά να μοιραστούν με το παιδί τους τις δικές τους εμπειρίες από το σχολείο, τις ευχάριστες στιγμές που πέρασαν τα αστεία που κάνανε. Τέλος γονείς και παιδιά μπορούν μαζί να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το σχολείο δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να επιλέξουν τα ίδια τη τσάντα και τα τετράδια τους. Σε αυτή τη σημαντική στιγμή θυμηθείτε ότι σπουδαίο ρόλο παίζει η επιβράβευση και η ενθάρρυνση του παιδιού. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα είναι σίγουρο ότι τα παιδιά θα έχουν μια καλή και ομαλή προσαρμογή στο σχολείο.
Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων Ν. Φωκίδας  με το επιστημονικό του προσωπικό είναι έτοιμο να σταθεί δίπλα σε όποιον γονιό έχει ανάγκη να ζητήσει συμβουλές για το πώς θα βοηθήσει το παιδί του να ενταχθεί ομαλά στο νέο σχολικό πλαίσιο. 
Στα 3 χρόνια λειτουργίας του το Κέντρο Ημέρας έχει υποδεχτεί και έχει παράσχει υποστήριξη σε περισσότερες από 100 οικογένειες του Νομού Φωκίδας αλλά και των όμορων Νομών. Το εξειδικευμένο προσωπικό του που απαρτίζεται από παιδοψυχίατρο, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτή, εικαστικό θεραπευτή και ειδικό προ-επαγγελματικής κατάρτισης, έχει φροντίσει στο διάστημα λειτουργίας να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όσες οικογένειες το έχουν ανάγκη και παράλληλα έχει οργανώσει μια σειρά από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με σεμινάρια, ημερίδες, παιδότοπους κτλ. σε θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Κέντρο Ημέρας παρέχει προγράμματα πρώιμης παρέμβασης για την αντιμετώπιση δυσκολιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Στόχοι αυτών των προγραμμάτων είναι η ενίσχυση και η ενθάρρυνση της ανάπτυξης του παιδιού σε ένα πρώιμο στάδιο, η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκολιών του, η πρόληψη δευτερογενών δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν μελλοντικά καθώς και η παροχή βοήθειας στην οικογένεια για την εκπαίδευση του παιδιού τους αλλά και την ενίσχυση της επικοινωνίας με το παιδί τους.
Στον πίνακα 1 ενδεικτικά παρουσιάζονται κάποια στατιστικά στοιχεία

2013
2014
2015 (α΄ εξάμηνο)
Ωφελούμενοι
74
72
71
Νέα Περιστατικά
74
27
30
Σύνολο Θεραπευτικών Πράξεων
1698
1507
1647
Δράσεις Ενημέρωσης- Ευαισθητοποιήσεις της Κοινότητας
23
92
6
Συγκεκριμένα, για το α’ εξάμηνο του 2015 το θεραπευτικό έργο του Κέντρου Ημέρας περιελάμβανε τα εξής:

Α’ Τρίμηνο  2015
Β’ Τρίμηνο  2015
Συγκεντρωτικά Στοιχεία Α’ & Β’ Τριμήνου 2015
Ωφελούμενοι
47
71
118
Νέα Περιστατικά
5
25
30
Σύνολο Θεραπευτικών Πράξεων
767
881

1648
Εργοθεραπεία
135
154
289
Λογοθεραπεία
223
310
533
Ψυχοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα
133
153
286
Συμβουλευτική Γονέων
54
70
124
Παιδοψυχιατρική εκτίμηση
6
15
21
Νοητική Ενδυνάμωση 
11
12
23
Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης
20
65
85
Ομάδα Έκφρασης & Επικοινωνίας
10
10
20
Ομάδα Κοινωνικοποίησης & Ψυχοκινητικής Υποστήριξης
34
12
46
Ομάδα Κοινωνικών Δεξιοτήτων
84
68
152
Το Κέντρο Ημέρας βρίσκεται Σαλώνων 29, Άμφισσα, 33100, και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι: 2265023333, e-mail: kentrohmerasfoki@gmail.com
Ευχόμαστε σε όλους μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!
Το Επιστημονικό Προσωπικό του Κέντρου Ημέρας Ν. Φωκίδας
Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου