Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση της ΠΕ Φωκίδας μετά από εμφάνιση κρουσμάτων λεϊσμανίασης στην Άμφισσα

Το τελευταίο διάστημα, στην περιοχή της Άμφισσας κυρίως, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά λεϊσμανίασης σε συνανθρώπους μας. Πρόκειται για μία ασθένεια που οφείλεται στο παράσιτο Leishmania (λεϊσμάνια) και μεταδίδεται από ζώα και κυρίως σκυλιά, στον άνθρωπο, μετά από τσίμπημα μολυσμένων φλεβοτόμων (πολύ μικρών σκνιπών, σχεδόν αόρατων).
Η πιο γνωστή και σοβαρή μορφή της λεϊσμανίασης είναι η σπλαχνική, ευρέως γνωστή ως καλα-αζάρ και προσβάλλει όργανα του ανθρωπίνου σώματος, όπως ήπαρ, σπλήνα, μυελό των οστών κλπ.
Πρόκειται για αρκετά σοβαρή ασθένεια και για το ζώο αν δεν θεραπευτεί, είναι θανατηφόρα. Ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδος, θεωρείται η περίοδος από Μάρτιο έως Οκτώβριο, όπου υπάρχει περισσότερη ζέστη και συνήθως κοντά σε πράσινο, π.χ. κήπους, εγκαταλελειμμένα κτίσματα, σημεία συγκέντρωσης σωρών φύλλων, περιοχές υγρασίας.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, που θα εντοπίσουν κυρίως αδέσποτα σκυλιά, ύποπτα να νοσούν, να ειδοποιήσουν τον Δήμο και την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Νομού, προκειμένου να ελεγχθεί το ύποπτο ζώο. Τα συμπτώματα που μπορεί να μας κινήσουν υποψίες, ποικίλουν και μπορεί να είναι: σταδιακή απώλεια βάρους, δερματικά συμπτώματα τύπου πιτυρίδας με ή χωρίς απώλεια τριχώματος, εξάντληση, ανορεξία, πληγές στις προεξοχές των οστών του σκύλου και άλλα. Επίσης, οι ιδιοκτήτες σκυλιών παρακαλούνται να σπεύσουν στον κτηνίατρο, αμέσως μόλις παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στη διάθεση ή την εμφάνιση του κατοικίδιού τους.
Όσο για τον άνθρωπο, θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας έναντι των διαβιβαστών-σκνιπών, όπως σίτες, εντομοαπωθητικά, καθαρισμός αυλών και κήπων. Τονίζουμε ότι η λεϊσμανίαση ΔΕΝ μεταδίδεται απευθείας από το σκυλί στον άνθρωπο.


Η νόσος Λεϊσμανίαση 
από το http://www.goodnews.gr/Articles/Epitelous-i-leismaniasi-therapeyete_1262.html

Η λεϊσμανίαση του σκύλου είναι μια θανατηφόρος νόσος που προκαλείται λόγω της μόλυνσης από τα παράσιτα Leishmania (Λεϊσμάνια) και μεταδίδεται με το τσίμπημα της σκνίπας. Μπορεί να προσβάλλει διάφορα σπονδυλωτά είδη ζώων, κυρίως όμως τους σκύλους και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτηνιατρικά προβλήματα (και για τη χώρα μας). Υπάρχουν 3 μορφές λεϊσμανίασης: η δερματική, η σπλαγχνική (καλα-αζάρ) και η βλεννογονική, η οποία είναι πιο σπάνια.

Το είδος Leishmania infantum προκαλεί τη σπλαχνική λεϊσμανίαση (καλα-αζάρ), ενώ η Leishmania tropica προκαλεί τη δερματική λεϊσμανίαση. Η λεϊσμανίαση ενδημεί περισσότερο σε τροπικές και υποτροπικές χώρες και σε χώρες της Νότιας Ευρώπης. Πρόκειται για μια επιδημική νόσο που προκαλεί αυξημένη θνησιμότητα, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών λεϊσμανίασης και στην Ελλάδα.

Στην Ευρώπη 2,5 εκατομμύρια σκύλοι έχουν προσβληθεί από τη λεϊσμανίαση, ενώ περισσότερο από τα 2/3 των σκύλων έχουν έρθει σε επαφή με το παράσιτο Leishmania. Σταδιακά η νόσος επεκτείνεται και στη βόρεια Ευρώπη, εξ’ αιτίας των κλιματολογικών αλλαγών αλλά και της αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που ταξιδεύουν με τους σκύλους τους. 

Η λεϊσμανίαση μεταδίδεται με το τσίμπημα ορισμένων τύπων φλεβοτόμων (σκνίπες). Οι σκνίπες κολλάνε το παράσιτο αφότου τσιμπήσουν μολυσμένο με λεϊσμανίαση άνθρωπο ή ζώο, όπως τρωκτικό ή σκύλο ο οποίος είναι και ο βασικός φορέας της νόσου στη Ευρώπη. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι σκύλοι που παραμένουν για πολλές ώρες σε εξωτερικούς χώρους με βλάστηση (πχ. κήπους, πάρκα, αγρούς κλπ), ειδικά κατά τις χρονικές περιόδους που οι σκνίπες είναι περισσότερο δραστήριες (σούρουπο και ξημέρωμα). 

Τα συμπτώματα στους σκύλους είναι τα εξής: 
- Πυρετός
- Απώλεια τριχώματος (ειδικότερα γύρω από τα μάτια) 
- Απώλεια βάρους
- Δερματικές αλλοιώσεις
- Προβλήματα με τα νύχια
- Αναιμία
- Αρθρίτιδα
- Νεφρική ανεπάρκεια.

Οσον αφορά τον άνθρωπο, η σπλαγχνική λεϊσμανίαση, που είναι και η πιο συχνή, προκαλεί συμπτώματα κυρίως στα παιδιά και λιγότερο στους ενήλικες, τα οποία είναι τα εξής:

- πυρετός, βήχας, διάρροια,
- ηπατοσπληνομεγαλία (διόγκωση σπλήνας, ήπατος)
- λεμφαδενοπάθεια
- λευκοπενία
- θρομβοκυτταροπενία
- αναιμία.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου