Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Δ.Τ. του Κέντρου Ημέρας σχετικά με την Π.Η. Αυτισμού


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η 2η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό.  Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2007 και αποφασίστηκε να
γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια Κοινότητα σε θέματα που αφορούν στον αυτισμό ενώ παράλληλα σκοπό έχει να βοηθήσει στην Κοινωνική Ενσωμάτωση των ατόμων με Αυτισμό.
Ο Αυτισμός αποτελεί μια Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή με κύρια ελλείμματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Τα άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Όλα αυτά τα συμπτώματα ξεκινούν να γίνονται πιο εμφανή από την ηλικία των 2 ετών και έπειτα.
Αναφορικά με την αιτιοπαθογένεια του Αυτισμού, τα αίτια ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο αυτισμός έχει ισχυρή γενετική βάση. Παρόλο που ο Αυτισμός είναι μια Διαταραχή που δεν θεραπεύεται, με την έγκυρη και έγκαιρη παρέμβαση που θα λάβει το άτομο και η οικογένεια από ειδικούς Ψυχικής Υγείας,    μπορεί να ενσωματωθεί αρμονικά στην Κοινωνία και να ζήσει αυτόνομα και ισότιμα με τα υπόλοιπα μέλη της Κοινωνίας.
Το Κέντρο Ημέρας Ν. Φωκίδας από τον Νοέμβριο του 2012 που ξεκίνησε να λειτουργεί έχει εξυπηρετήσει 100 οικογένειες και έχει παράσχει 3205 συνεδρίες εξειδικευμένων θεραπευτικών προγραμμάτων Ειδικής Διαπαιδαγώγης, Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας Συμβουλευτικής Γονέων, Ψυχοπαιδαγωγικού. Από τις 100 οικογένειες οι 20 έχουν μέλος που παρουσιάζει Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμό). Σε όλες αυτές τις οικογένειες η  Πολυκλαδική Ομάδα του Κέντρου Ημέρας που αποτελείται από Παιδοψυχίατρο, Ψυχολόγους, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Εικαστικό Θεραπευτή και Υπεύθυνο Προ-επαγγελματικής Εκπαίδευσης, βρίσκεται δίπλα τους αξιολογώντας τις ανάγκες τους και παρέχοντάς τους τις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Με αφορμή την σημερινή ημέρα το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Ημέρας Παιδιών, Εφήβων & Ενηλίκων Ν. Φωκίδας θα είναι στη διάθεση των πολιτών της Άμφισσας προκειμένου να τους ενημερώσει για θέματα που σχετίζονται με τον Αυτισμό. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2265023333.
Το Επιστημονικό Προσωπικό του

Κέντρου Ημέρας Παιδιών, Εφήβων & Ενηλίκων Ν. Φωκίδας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου