Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Διημερίδα 14&15/12/2013 "Έχεις λόγο..." - Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας

Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης
 σε Θέματα Ψυχικής Υγείας Φωκίδας, Φθιώτιδας, Κυκλάδων
2012-2013



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας, πρόκειται να πραγματοποιήσει διημερίδα με τίτλο «Έχεις λόγο…» - Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Η πρώτη ημέρα της διημερίδας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, ώρα 10.30, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Δελφών στην Άμφισσα, με θέμα την ενδυνάμωση των ατόμων που λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και η δεύτερη μέρα την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ώρα 18.30, στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας, όπου θα γίνει προβολή της ταινίας «Ταξίδι στην χώρα των Λοκρών»[*], παρουσία της σκηνοθέτιδος Ίριδας Ζαχμανίδη.
Σκοπός της συγκεκριμένης ημερίδας είναι η ενίσχυση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, της συλλογικής οργάνωσης, της αλληλοϋποστήριξης, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της αντιμετώπισης του κοινωνικού στίγματος. Παράλληλα, μέσα από την ταινία φαίνεται πόσο σημαντικό είναι ο λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, να έχει λόγο, να έχει δικαιώματα και να συμμετέχει ενεργά στην διαχείριση της καθημερινότητάς του διεκδικώντας ό, τι είναι χρήσιμο γι’ αυτόν.
Η διημερίδα οργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα ψυχικής υγείας (ΕΣΠΑ 2012-13), σκοπός του οποίου είναι η αλλαγή της στάσης της κοινότητας απέναντι στην ψυχική νόσο και η προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η προαγωγή της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, η πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, καθώς και η ψυχοκοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που επιτελείται στη χώρα.
Πρόγραμμα:
 Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013
«Η ενδυνάμωση των ατόμων που λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας»
Συντονισμός: Παναγιώτα Ιακωβάκη, Ψυχολόγος, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας – Κέντρο ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων
10.30 Προσέλευση - Εγγραφές
10.45 Χαιρετισμοί
«Παρουσίαση του Προγράμματος Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης σε θέματα Ψυχικής Υγείας (ΕΣΠΑ 2007-13)»
11.00 «Η προαγωγή της ψυχικής υγείας μέσα από την ενεργητική συμμετοχή των ατόμων με ψυχικές διαταραχές στις παρεχόμενες
υπηρεσίες», Αγγελική Γιαντσελίδου, Ψυχολόγος, Υπηρεσίες Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. Θράκης
11.30 «Συνηγορία και Αυτοσυνηγορία: Η Διεθνής Εμπειρία», Παναγιώτα Κούκου, ΠΕ Κοινωνικής Πολιτικής, Υπηρεσίες Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.
Φωκίδας
12.00 Διάλειμμα – καφές
12.15 «Από την ελεημοσύνη στην διεκδίκηση: τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών», Ευτύχης Φυτράκης, Δρ. Νομικής, Ειδικός
επιστήμων στο Συνήγορο του Πολίτη
12.45 Συζήτηση - Συμπεράσματα
13.30 Κλείσιμο
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013
«Ταξίδι στη χώρα των Λοκρών», …το δικαίωμα να έχει κανείς φωνές
Συντονισμός: Μαρία Τσαλαπατάνη, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Ν. Φωκίδας
18.30 Προσέλευση
18.45 Χαιρετισμοί - Εισαγωγή
19.00 Λίγα λόγια από τη σκηνοθέτιδα Ίριδα Ζαχμανίδη
19.15 Προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ «Ταξίδι στη χώρα των Λοκρών»*, σκηνοθεσία Ίρις Ζαχμανίδη
20.30 Συζήτηση
21.30 Κλείσιμο

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2265022924 και 2265023222emailomadaergou.fok@gmail.com
Πληροφορίες για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.ekpse.gr




[*] Μια ταινία ντοκιμαντέρ της Ίριδας Ζαχμανίδη
Ο Γιάννης, ο Χρήστος, ο Λουκάς, τρείς διαφορετικοί χαρακτήρες, από 40 ως 60 ετών, συγκατοικούν σε προστατευμένο διαμέρισμα στην Άμφισσα, πόλη με παρελθόν τόσο παλιό όσο και οι πρώτοι Έλληνες, οι Λοκροί.
Ψυχικά νοσούντες, τελούν υπό την καθημερινή εποπτεία της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, ρυθμίζουν όμως μόνοι τους τα του οίκου τους και αναπτύσσουν τη δική τους προσωπική, κοινωνική, ή και επαγγελματική ζωή.
Σε διάδραση μεταξύ τους, με τους θεραπευτές, με τους άλλους ασθενείς, με την πόλη και τους πολίτες της Άμφισσας, με το χώμα, τις ελιές και τα πελώρια βουνά που τους περιβάλλουν, δια-δρουν και με τη δημιουργό της ταινίας: αυτή επιθυμεί να τους γνωρίσει και κατανοήσει σε βάθος, εκείνοι ανταποδίδουν, παίζοντας στην ταινία της.
Μια ιστορία αγάπης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου