Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Ακριβότερα από σήμερα τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ

Πιο ακριβά από σήμερα Δευτέρα θα είναι τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους. Καταργείται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η συνεισφορά του ΕΟΠΠΥ στην διαφορά μεταξύ...ασφαλιστικής και λιανικής τιμής στα πρωτότυπα σκευάσματα.


Συγκεκριμένα, μέχρι πρότινος οι ασφαλισμένοι καλούνταν να πληρώσουν το 25% αν η λιανική τιμή του φαρμάκου ήταν ίδια με την ασφαλιστική τιμή. Αν όμως επέλεγαν ακριβότερο φάρμακο τότε καλούνταν να πληρώσει το 25% της συμμετοχής, καθώς και το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής τιμής.

Με την νέα υπουργική απόφαση του υπουργείου Υγείας αυτό σταματά. Πλέον οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν την διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής κατά 100% από την τσέπη τους.

Η απόφαση πάντως δεν αφορά πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων.

«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του» αναφέρει ο ΙΣΑ, και προσθέτει ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία.

«Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης» υπογραμμίζει ο Ιατρικός Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.
koolnews.gr

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου