Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Εγκαινιάστηκε το ιστορικό Μουσείο του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα στη Δεσφίνα την Κυριακή 28.07.2013

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου τελέστηκαν την Κυριακή 28.07.2013 στη Δεσφίνα τα εγκαίνια του Ιστορικού Μουσείου του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα από το Δήμο Δελφών και το Σύλλογο των εν Αθήναις και απανταχού Δεσφινιωτών « Ο ΗΣΑΪΑΣ», υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος.


Στην Τελετή των εγκαινίων μίλησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ.κ. Αθηναγόρα, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Καλύβας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των απανταχού Δεσφινιωτών κ. Γεώργιος Κεφάλας, ο Δεσφινιώτης τ. Υπουργός κ. Νίκος Γκελεστάθης, η απόγονος του ήρωα και δωρήτρια του αυθεντικού του εγκολπίου κ. Δέσπω Παναγή Παπαστάθη, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Νικόλαος Φουσέκης και η αρχαιολόγος – μουσειολόγος κ. Δέσποινα Πικοπούλου – Τσολάκη, υπεύθυνη της μουσειακής έκθεσης του Μουσείου.
Όλοι οι ομιλούντες εξέθεσαν την προσωπικότητα και το μέγεθος της θυσίας του ήρωα Δεσπότη Σαλώνων Ησαΐα, στη Χαλκωμάτα στις 23 Απριλίου 1821, καθώς και την μεγάλη σημασία της ίδρυσης και της λειτουργίας αυτού του μουσείου για την αποκατάσταση της ιερής μνήμης του.
Έγινε επίσης ιδιαίτερη μνεία από τον πρόεδρο του Συλλόγου των απανταχού Δεσφινιωτών κ. Γ. Κεφάλα στον αείμνηστο ευπατρίδη Δεσφινιώτη Χαράλαμπο Κρομμύδα, απόστρατο αξιωματικό του Στρατού, που με δικά του χρήματα το έτος 1978 αγοράστηκε το ακίνητο για λογαριασμό του Συλλόγου Δεσφινιωτών, για να δημιουργηθεί 35 ολόκληρα χρόνια μετά αυτό το μουσείο.
Στο μουσείο μεταξύ των άλλων παρουσιάζονται αντίγραφα των αυθεντικών αμφίων και του προσωπικού ιερού ευαγγελίου  του Δεσπότη Ησαΐα που φυλάσσονται στην Μονή του Οσίου Λουκά και το αυθεντικό εγκόλπιό του, ενώ στην εκπαιδευτική αίθουσα της βιβλιοθήκης του μουσείου υπάρχουν εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά, με θέμα την Ελληνική επανάσταση του 1821 και τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα. Επίσης υπάρχει αίθουσα προβολών όπου ο επισκέπτης του Μουσείου μπορεί να παρακολουθήσει δεκάλεπτο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και τη Θυσία του Ήρωα Δεσπότη.
Έγινε έκκληση σε όλους τους Δεσφινιώτες και όλους τους Φωκείς που έχουν στην κατοχή τους κάτι σχετικό να το παραδώσουν στον Σύλλογο των απανταχού Δεσφινιωτών ή στο Δήμο Δελφών – Δ.Ε. Δεσφίνας, προκειμένου να εμπλουτιστεί η συλλογή του μουσείου.
Το μουσείο λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Δελφών – Δημοτική Ενότητα Δεσφίνας. Τηλ. Πληροφοριών: 2265051214.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου