Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Επιτάφιος 2013- Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κίρρα


Αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης αμέσως μετά την κορύφωση του Θείου Δράματος και τη σταύρωση του Χριστού , που με κατάνυξη παρακολούθησαν οι πιστοί στην Ενορία της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Κίρρα , πιστοί και πιστές παρέμειναν  στην εκκλησία για να στολίσουν τον Επιτάφιο.  Ένα πολύ παλιό χριστιανικό έθιμο που συναντάμε  σε κάθε μικρή και μεγάλη ενορία και η  διαδικασία του  απαιτεί συνεργασία και συγχρονισμό για να είναι όλα  έτοιμα νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.

       Οι καμπάνες ήδη έχουν αρχίσει να χτυπούν πένθιμα μεταφέροντας σε όλους το μήνυμα του Θείου Δράματος ενώ φρέσκα λουλούδια της άνοιξης επιλέγονται και τοποθετούνται με μεγάλη επιμέλεια και διαρκεί ώρες..  Κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας και του στολισμού , πιστοί από τις γειτονικές ενορίες έσπευσαν να τιμήσουν το έθιμο και να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο με τη σκέψη να βρίσκεται στο δρόμο προς την Ανάσταση.  Ένα μήνυμα που φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχει το δικό του χαρακτήρα για τη χώρα και τους πολίτες.

      Το έθιμο αιώνων  θέλει το στόλισμα του Επιταφίου να γίνεται από τα μέλη της Ενορίας, κυρίως νεαρά κορίτσια και αγόρια, με τις υποδείξεις του κάθε εφημέριου.  Φυσικά οι κάτοικοι της περιοχής έχουν να θυμούνται ακόμη πως οι ίδιοι όχι μόνο στόλιζαν τον Επιτάφιο αλλά τα παιδιά έτρεχαν στις γειτονιές και μάζευαν λουλούδια.  Λουλούδια της εποχής που στόλιζαν κήπους και γλάστρες και περίμεναν τη θέση τους στον Επιτάφιο .

      Η Κίρρα για άλλη μία χρονιά παρουσιάζει έναν  πολύ ωραίο ΕΠΙΤΑΦΙΟ με χρωματισμούς λουλουδιών που ταιριάζουν στο γενικότερο κλίμα των ημερών αλλά και με άψογο τρόπο τοποθετημένα στο ξυλόγλυπτο Επιτάφιο.


ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΙΡΡΑΣ»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου