Την ανύπαρκτη ή κακή προληπτική της στοματικής υγιεινής των πολιτών επισημαίνουν οι Έλληνες οδοντίατροι οι οποίοι αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από αμφιβόλου ποιότητας παροχή υπηρεσιών εκτός των εγκεκριμένων οδοντιατρίων.
Σημαντική για την γενικότερη υγεία του σώματος η κατάσταση της στοματικής κοιλότητας
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται διαφημιστική δραστηριότητα για υπηρεσίες λεύκανσης εκτός οδοντιατρείων», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Υφαντής, διευκρινίζοντας πως «η λεύκανση δεν είναι κοσμητική πράξη, όπως παραπλανητικά προβάλλεται, αλλά οδοντιατρική πράξη, που πρέπει να γίνεται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει την απαιτούμενη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου».
Κατά τους οδοντιάτρους, βλάβες στα δόντια όπως ρωγμές, τερηδόνα, εκτεθειμένες επιφάνειες των ριζών, διαβρώσεις, έντονες αποτριβές αποτελούν πλήρη αντένδειξη για λεύκανση. Επίσης η καλή υγεία των περιοδοντικών ιστών είναι απαραίτητη για την συγκεκριμένη οδοντιατρική πράξη. «Η λεύκανση δοντιών χωρίς να πληρούνται οι σωστές προϋποθέσεις δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ενώ αν δεν τηρούνται μέτρα αποστείρωσης των εργαλείων και απολύμανσης του χώρου υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων όπως το AIDS και oι Ηπατίτιδες» εξήγησε ο κ. Υφαντής.
Ο πρόεδρος των οδοντιάτρων της Αττικής κάλεσε τους πολίτες να ελέγχουν εάν οι επισκέψεις τους και συνεπώς οι οδοντιατρικές εργασίες γίνονται σε νόμιμα οδοντιατρεία ή πολυοδοντιατρεία πιστοποιημένα από τον ΟΣΑ αλλά και την πολιτεία να επανεξετάσει τη χρηματοδότηση της οδοντιατρικής περίθαλψης των Ελλήνων.
Πάντως, η χώρα μας θα «εορτάσει» την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας με αυξημένο δείκτη τερηδόνας στις οδοντοστοιχίες των Ελλήνων, μικρών και μεγάλων, επίπτωση της ανύπαρκτης ή κακής προληπτικής στοματικής υγιεινής των πολιτών.
«Η σημασία της στοματικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη συνολική υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι όπως έχει επιστημονικά αποδειχθεί, η κακή στοματική υγεία συνδέεται αιτιωδώς με σοβαρές νόσους (καρδιοαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, πνευμονία, καρκίνος του παγκρέατος κλπ)» τόνισε ο εκπρόσωπος των οδοντιάτρων.
Οι στοματικές παθήσεις επηρεάζουν 3, 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεταξύ 60% και 90% παιδιών πάσχουν από οδοντική τερηδόνα. Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα και η μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα στα νεογιλά δόντια είναι μεταξύ των 10 πρώτων περισσότερο διαδεδομένων παθήσεων. Συνολικά, οι στοματικές παθήσεις πλήττουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.
http://www.protothema.gr/ugeia
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου