Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Με τη… σύμπραξη των ιδιωτών γιατρών θα επιχειρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καλύψει τα κενά των γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.


 
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η έλλειψη …


των ειδικευμένων ιατρών που διαπιστώνεται σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία θα αντιμετωπιστεί άμεσα από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τις διοικήσεις των «προβληματικών» νοσοκομείων. 
 
«Η διοίκηση ενός νοσοκομείου με την έγκριση της ΥΠΕ θα μπορεί να προσλαμβάνει με μπλοκάκι, δηλαδή με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ιδιώτη γιατρό εκεί όπου υπάρχει έλλειψη, ώστε μέχρις ότου γίνει διαγωνισμός και να πάρουμε κανονικό μόνιμο γιατρό, να μπορεί να εξυπηρετείται ο πληθυσμός στο νοσοκομείο χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνει ο ίδιος στον ιδιώτη και να πληρώνει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, τη Δευτέρα στη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Star, επισημαίνοντας ακόμη ότι «οι προσλήψεις δεν είναι εύκολες, τουλάχιστον ακόμη».
 
Αναφορικά με τους επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι τοποθετούνται στα νοσοκομεία για ένα έτος, ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν το μειονέκτημα αφενός της ετήσιας θητείας, αφετέρου της μεγάλης γραφειοκρατικής διαδικασίας.
 
Η σχετική ρύθμιση που θα δώσει το πράσινο φως στις ΥΠΕ για τη σύναψη συμβάσεων έργου με ειδικευμένους ιατρούς, θα περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
 
Διευκρινίσεις για τον οικογενειακό γιατρό
 
Από τον ΕΟΠΥΥ και στο πλαίσιο της ασφαλιστικής κάλυψης που έχει ο ασφαλισμένος, θα πληρώνεται ο οικογενειακός γιατρός (παθολόγος, γενικός γιατρός, παιδίατρος) ο οποίος αναμένεται να καταλάβει κομβικό ρόλο στο σύστημα υγείας με βάση τουλάχιστον το πόρισμα Σουλιώτη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
 
Ο οικογενειακός γιατρός, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας στη διάρκεια της ίδιας τηλεοπτικής συνέντευξης, θα κατευθύνει τον ασθενή στον γιατρό της ειδικότητας που θα έχει ανάγκη ο τελευταίος.
«Το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει και μεγεθύνεται ακριβώς διότι η χώρα δεν διαθέτει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» είπε ο κ. Γεωργιάδης, παραθέτοντας μάλιστα και τους προκατόχους του στο ΕΣΥ που προσπάθησαν να θέσουν τους πυλώνες της ΠΦΥ, δηλαδή τους  Δοξιάδη, Αυγερινό και Στεφανή.
Πηγή www.trelokouneli.g

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου