Άποικοι της Φώκαιας, οι Μασσαλιώτες, ποτέ δεν λησμόνησαν το ρόλο του Δελφικού Ιερού στην ίδρυση της πόλης τους. Για το λόγο αυτό και παρά τη μεγάλη απόσταση που τους χώριζε από το θρησκευτικό κέντρο συμμετείχαν στους αγώνες και τις εορτές, προσέφεραν αναθήματα, ενώ στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. αφιέρωσαν ένα μικρό οικοδόμημα, έναν θησαυρό.
Για την κατασκευή του προτίμησαν τον λεγόμενο «αιολικό ρυθμό» αρχιτεκτονικής που επιχωρίαζε στα παράλια της Ιωνίας, προκειμένου να θυμίζουν στους επισκέπτες και τους προσκυνητές την καταγωγή τους. Η ζωφόρος πάνω από τους τοίχους έφερε ανάγλυφες σκηνές από μάχες πολεμιστών- Ελλήνων- ενάντια σε Αμαζόνες και μια επιγραφή στο κέντρο του επιστυλίου υπερήφανα δήλωνε την καταγωγή των αναθετών: ΜΑΣΣΑΛΙΗΤΑΙ.
Τμήματα από τη ζωφόρο του οικοδομήματος, είκοσι πέντε στον αριθμό, τρία αρχιτεκτονικά μέλη, καθώς και μια επιτύμβια στήλη για κάποιον Άπελλι, γιό του Δήμωνος, επίσης από τη Μασσαλία που πέθανε εδώ κατά τις αρχές του 5ου αι. π.Χ., όλα έργα τέχνης που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, αποτελούν αντικείμενο προσωρινού δανεισμού, μετά από σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στο Musée d’ Archéologie Méditerranéenne στη σύγχρονη Μασσαλία, με αφορμή την ανακήρυξη της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2013. Το Μουσείο, ένα από τα σπουδαιότερα στη Γαλλία, θα παρουσιάσει την έκθεση «Ο Θησαυρός των Μασσαλιωτών» κατά το διάστημα από 15 Ιανουαρίου έως 15 Απριλίου 2013. Η έκθεση αναμένεται να ενισχύσει την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδιαίτερα του Δελφικού Ιερού σε διεθνές επίπεδο.
Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Αθανασία Ψάλτη
Αρχαιολόγος
|
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου