
Τι ακριβώς όμως κρύβεται πίσω από αυτόν τον δυσνόητο επιστημονικό όρο; «Για να έχουμε έκλειψη Σελήνης, πρέπει αυτή να μπει στη σκιά που αφήνει πίσω της η Γη στο Διάστημα» εξηγεί ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου Διονύσης Σιμόπουλος και συνεχίζει: «Η Γη όμως αφήνει δύο σκιές. Την κύρια σκιά, στην οποία όταν μπει η Σελήνη έχουμε ολική έκλειψη Σελήνης, και την επονομαζόμενη "παρασκιά", στην οποία αν μπει η Σελήνη, έχουμε μια ελαφρότερη μορφή έκλειψης. Στην περίπτωση της Παρασκευής αυτό ακριβώς θα συμβεί, μια έκλειψη Σελήνης παρασκιάς».
Η αυριανή έκλειψη της Σελήνης θα είναι ορατή σε πολλά μέρη της Γης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ το μέγιστο σημείο της έκλειψης θα λάβει χώρα στις 2.50 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έκλειψη παρασκιάς είναι δύο ειδών. Η μερική που θα έχουμε σήμερα, όταν μόνο το νοτιότερο τμήμα της Σελήνης θα βρεθεί μέσα στην παρασκιά της Γης και θα σκοτεινιάσει ελαφρά, και η ολική σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς, όταν το φεγγάρι μπαίνει ολόκληρο μέσα στην παρασκιά της Γης. Αυτό όμως είναι σχετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που συμβαίνει λίγες φορές κάθε εκατό χρόνια.
Το 2053!
Η τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς σημειώθηκε στις 14 Μαρτίου 2006, ενώ η επόμενη αναμένεται στις 29 Αυγούστου 2053! Ενα ακόμη πιο εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο, το οποίο όμως θα είναι πλήρως ορατό κυρίως από την κεντρική Αφρική, θα είναι η ολική έκλειψη ηλίου στις 3 Νοεμβρίου. Στην Ελλάδα, το ποσοστό του ηλιακού δίσκου που θα «κρυφτεί» στη σκιά της Σελήνης θα είναι μικρότερο από 25%
Πηγή http://www.pelop.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου